Waarom we minder vlees zouden moeten eten

Waarom we minder vlees zouden moeten eten

Foto:  PxHere

Waarom we minder vlees zouden moeten etenDe publicatie van een groot onderzoek dat het regelmatige eten van bewerkt en rood vlees koppelt aan een groter risico op diabetes type 2 is de nieuwste goede reden om goed na te denken over wat we consumeren. Stijgende zwaarlijvigheidscijfers, voedselarmoede en zorgen over de schijnbaar onstuitbare opkomst van ultrabewerkt voedsel en junkfood zorgen ervoor dat de Britse eetgewoonten al lang een bron van wijdverbreide zorg zijn. Veel mensen erkennen ook dat er ecologische redenen zijn om hun eetpatroon te veranderen. Vlees en zuivel zijn veruit de meest koolstofintensieve voedingsmiddelen. De meesten van ons zouden er minder van moeten eten. Maar de berichtgeving hierover is mondjesmaat.

Sinds rood en bewerkt vlees tien jaar geleden in verband werd gebracht met een verhoogd risico op kanker, wordt mensen geadviseerd hun dagelijkse consumptie hiervan te beperken tot maximaal 70 gram. Maar terwijl de groenten- en fruitcampagne ‘vijf per dag’ dit jaar 21 jaar bestaat en waarschuwingen over overtollige suiker in overvloed aanwezig zijn, blijven andere overheidsrichtlijnen over voedsel vaag. Terwijl ze twee wekelijkse porties vis specificeren, waarvan er één vettig moet zijn, zeggen ze over vlees alleen maar ‘eet er wat van’. Er zijn geen aanbevelingen over hoeveel wit vlees moet worden geconsumeerd.

 

Vlees is cultureel heilig ‘verklaard’

Dit is nutteloos, maar ook onthullend. De nationale voedselstrategie – in opdracht van de ministers in 2021 – waarschuwde dat een aanzienlijk deel van het publiek een sterke voorkeur heeft voor maaltijden op basis van vlees. Op basis van onderzoek met een focusgroep merkten de auteurs op dat er ‘iets cultureel heiligs’ is aan basisproducten zoals een bord met worsten en het zondagse braadstuk. Om deze reden verwierp de overheid het idee van een vleesbelasting als middel om koolstofarme diëten te stimuleren. Het zou waarschijnlijk te impopulair zijn bij de bevolking.

 

Waarom het eten van vlees toch is gedaald

Desondanks is het eten van vlees gedaald. In 2022 aten mensen in Groot-Brittannië thuis minder vlees dan ooit tevoren sinds het begin van de metingen in de jaren zeventig. In ieder geval 14% minder dan in 2012. Een deel van deze daling is te wijten aan de druk op de kosten van levensonderhoud. Veel huishoudens kampen met het probleem om hun voedselrekeningen te betalen. Maar dit is niet het hele verhaal, aangezien zowel rijkere als armere huishoudens hebben bezuinigd en veganisme aan populariteit heeft gewonnen.

 

Gebrek aan aandacht vleesconsumptie

Niettemin heeft het idee van een eiwittransitie niet zo aangeslagen als de energietransitie, en er moet over gesproken worden als we de doelstellingen willen bereiken. Driekwart van de landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt om dieren te laten grazen of gewassen te produceren om ze te voeden, en deze activiteit is verantwoordelijk voor 12% tot 20% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Sommige deskundigen maken zich zorgen over het gebrek aan aandacht voor vlees in de klimaatplannen van de VN.

 

Vermindering van 35% vlees per persoon

In Groot-Brittannië heeft het Climate Change Committee, dat de regering adviseert over beleid om de netto nuluitstoot te bereiken, een vermindering van 35% van het vlees per persoon tegen 2050 voorgesteld. De nationale voedselstrategie adviseerde een vermindering van 30% over een periode van tien jaar. Maar nadat hij opdracht had gegeven voor de recensie, negeerde Boris Johnson deze – en stelde hij ook de beperkingen op reclame voor junkfood uit (net als Rishi Sunak).

 

Mogelijke oplossingen

De huidige regering zal krachtiger moeten zijn op het gebied van het voedselbeleid. In een laboratorium gekweekt vlees is een mogelijk antwoord. In juli werd Groot-Brittannië het eerste Europese land dat het gebruik ervan goedkeurde, aanvankelijk in voedsel voor huisdieren. Ook worden er methaanreducerende voeradditieven ontwikkeld. Ministers kunnen invloed uitoefenen op het voedsel dat op scholen en andere openbare instellingen wordt geserveerd. Zuid-Korea en Japan hebben beide lagere zwaarlijvigheidscijfers dan andere ontwikkelde landen, en beleid ter bevordering van gezonder voedsel heeft hierin een rol gespeeld. Maar voeding is ook een gebied waarop het publiek een verschil kan maken door alternatieven voor rood vlees en zuivelproducten te kiezen.

Bron: The Guardian
Noot van de vertaler: Het moge duidelijk zijn dat dit artikel de situatie in Groot Brittannie betreft. De situatie in Nederland zal niet beter zijn.
Lees ook: Microplastics gevonden in elke onderzochte menselijke testikel!

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!