ACHTERGROND
Achtergrondinformatie over de relatie tussen natuurvoeding & gezondheid!
De publicatie van een groot onderzoek dat het regelmatige eten van bewerkt en rood vlees koppelt aan een groter risico op diabetes type 2 is de nieuwste goede reden om goed na te denken over wat we consumeren. Stijgende zwaarlijvigheidscijfers, voedselarmoede en zorgen over de schijnbaar onstuitbare opkomst van ultrabewerkt voedsel en junkfood zorgen ervoor dat de Britse eetgewoonten al lang een bron van wijdverbreid zorg zijn. Veel mensen erkennen ook dat er ecologische redenen zijn om hun eetpatroon te veranderen. Vlees en zuivel zijn veruit de meest koolstofintensieve voedingsmiddelen. De meesten van ons zouden er minder van moeten eten. Maar de berichtgeving hierover blijft mondjesmaat.
Sinds rood en bewerkt vlees tien jaar geleden in verband werd gebracht met een verhoogd risico op kanker, wordt mensen geadviseerd hun dagelijkse consumptie hiervan te beperken tot maximaal 70 gram. Maar terwijl de groenten- en fruitcampagne ‘vijf per dag’ dit jaar 21 jaar bestaat en waarschuwingen over overtollige suiker in overvloed aanwezig zijn, blijven andere overheidsrichtlijnen over voedsel vaag. Terwijl ze twee wekelijkse porties vis specificeren, waarvan er één vettig moet zijn, zeggen ze over vlees alleen maar ‘eet er wat van’. Er zijn geen aanbevelingen over hoeveel wit vlees moet worden geconsumeerd. … <Lees meer>
Eén op de zeven volwassenen en één op de acht kinderen is mogelijk verslaafd aan ultrabewerkte voedingsmiddelen (Ultra Processed Foods oftewel UPF’s), zeggen experts. Dit heeft ertoe geleid dat sommige producten als verslavend moeten worden bestempeld.
Recente onderzoeken hebben UPF’s zoals ijs, koolzuurhoudende dranken en kant-en-klaarmaaltijden in verband gebracht met een slechte gezondheid. Denk aan een verhoogd risico op kanker, gewichtstoename en hartziekten. De wereldwijde consumptie van deze producten stijgt enorm en UPF’s vormen nu meer dan de helft van het gemiddelde dieet in Groot-Brittannië en de VS. … <Lees meer>
Je darmen en je hersenen zijn geen twee volledig geïsoleerde organen, maar ze communiceren met elkaar – en als je darmen spreken, luisteren je hersenen. Dit klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar de wetenschap bevestigt steeds vaker dat dit verband reëel is en een belangrijke rol speelt in ons welzijn. Deze verbinding kun je gebruiken om je leven te verbeteren en mogelijk gelukkiger te worden. Niet voor niets noemen sommige wetenschappers het microbioom ook wel het ‘tweede brein’ of ‘darmbrein’. En net als onze hersenen in het hoofd, moeten we voor de gezondheid ervan zorgen. … <Lees meer>
Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van bewerkte voedingsmiddelen en weet misschien dat het eten van te veel ervan niet bijdraagt aan een gezond voedingspatroon. Maar wat is ultrabewerkt voedsel en waarom heeft het de laatste tijd veel media-aandacht gekregen?
Ultra-processed food (UPF) is voedsel dat je niet in je eigen keuken zou kunnen maken. Als je sommige ingrediënten op het etiket niet herkent, is het waarschijnlijk een ultrabewerkt voedingsmiddel. Het is vervaardigd om gemakkelijk en goedkoop te zijn, heeft een lange houdbaarheid en is over het algemeen klaar om te eten of klaar om te verwarmen. Deze voedingsmiddelen zijn zo ontworpen dat ze hypersmakelijk zijn, dus de kans is groot dat je er meer van wilt eten. … <Lees meer>
Vijftien jaar geleden besloot Brewood Park Farm bedijfsmanager Tim Parton in Staffordshire in Groot-Brittannië, een sprong te wagen en te gaan experimenteren met biologische landbouw. In plaats van synthetische pesticiden en meststoffen te gebruiken, past hij zelfgebrouwen biologisch actieve natuurlijke middelen toe op zijn gewassen, om ze te helpen groeien en stikstof en fosfor in de bodem te fixeren. Denk bijvoorbeeld aan een schimmelsoort als trichoderma. Parton maakt … <Lees meer>
Uit analyse van 37 onderzoeken blijkt dat de grootste gezondheidsvoordelen voortkomen uit het vervangen van verwerkt vlees, met een vermindering van 20% van diabetes type 2. Het vervangen van vlees en zuivel door volle granen, bonen, noten en olijfolie kan hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanzienlijk verminderen, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek naar de impact van voeding op de gezondheid. Onderzoekers in Duitsland analyseerden … <Lees meer>
Biologische boer Kees Sijbenga kijkt naar de zee van witte en lichtroze bloesems voor zich. Het is half juli en miljoenen kleine boekweitbloemen (Fagopyrum esculentum) zwaaien in de wind op het perceel dat hij in Drenthe teelt. Sijbenga is blij dat het gewas bruist van de vele insectenbestuivers. ‘Ik ben zo blij dat ik boekweit kan telen’, zegt de derde generatie boer.
Sijbenga is een van de 23 boeren in de provincies Groningen en Drenthe in het noordoosten van Nederland die deel uitmaken van een ambitieus, natuurinclusief landbouwproject om de boekweitteelt … <Lees meer>
Herenboeren Nederland is een snelgroeiende burgerbeweging die in 2016 is gestart in Boxtel. Inmiddels zijn er in het hele land 18 draaiende Herenboerderijen die gezamenlijk zo’n 9000 monden voeden. Daarnaast zijn er 35 initiatiefgroepen actief met de opstart van hun eigen Herenboerderij. 10 daarvan staan klaar on in 2024 daadwerkelijk aan de slag te gaan. Landelijk bereiken Herenboeren nu al 25.000 … <Lees meer>