Vervanging vlees door plantaardige producten kan risico op diabetes en hartziekten verlagen!

Vervanging vlees door plantaardige producten kan risico op diabetes en hartziekten verlagen!

Onderzoekers beoordeelden de voordelen van het overstappen van rood en verwerkt vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten naar plantaardig voedsel zoals bonen, noten, volle granen, oliën, fruit en groenten. Foto: PxHere

Vervanging vlees door plantaardige producten kan risico op diabetes en hartziekten verlagen!Uit analyse van 37 onderzoeken blijkt dat de grootste gezondheidsvoordelen voortkomen uit het vervangen van verwerkt vlees voor gezondere producten, met een vermindering van 20% van diabetes type 2.

Het vervangen van vlees en zuivel door volle granen, bonen, noten en olijfolie kan de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanzienlijk verminderen. Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek naar de impact van voeding op de gezondheid.

 

Duits onderzoek

Onderzoekers in Duitsland analyseerden 37 gepubliceerde onderzoeken om de voordelen te beoordelen van het overstappen van rood en verwerkt vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten naar plantaardig voedsel zoals bonen, noten, volle granen, oliën, fruit en groenten. Ze vonden een duidelijke afname van hart- en vaatziekten en diabetes type 2 en een lager risico op overlijden door andere oorzaken. Let wel, dat was het geval gedurende de perioden waarin die onderzoeken plaatsvonden en dan vooral wanneer rood en bewerkt vlees werd vervangen door plantaardig voedsel.

 

De voordelen van een dierlijk dieet

‘Dit bewijsmateriaal benadrukt de potentiële voordelen van de verschuiving van dierlijke diëten, waaronder rood en verwerkt vlees, eieren, zuivel, gevogelte en boter, naar plantaardig voedsel zoals noten, peulvruchten, volle granen en olijfolie’. Aldus senior auteur van het overkoepelende onderzoek aan het Duitse Diabetescentrum in Düsseldorf dr. Sabrina Schlesinger.
Het risico op hart- en vaatziekten was ongeveer 25% lager als 50 gram verwerkt vlees per dag werd vervangen door noten en peulvruchten. Ondertussen werd het vervangen van één ei per dag door 25 gram noten in verband met een 17% lager risico. Maar er was geen duidelijk bewijs dat het vervangen van gevogelte of vis door noten of peulvruchten een positief effect had op hart- en vaatziekten.
Soortgelijke voordelen werden waargenomen voor diabetes type 2 en voor alle doodsoorzaken die in de geanalyseerde onderzoeken werden geregistreerd. De auteurs berekenden een vermindering van diabetes type 2 met ongeveer 20% wanneer dagelijks 50 gram verwerkt vlees werd vervangen door maximaal 28 gram noten. Of wanneer een dagelijks ei werd vervangen door 30 gram volle granen of 10 gram noten.

 

Resultaat duidelijk; het waarschijnlijke waarom

Het vervangen van bewerkt, veelal rood vlees was in de vorm van ham, spek, worstjes of hotdogs, werd in verband gebracht met de duidelijkste gezondheidsvoordelen. Volgens de studie in BMC Medicine werd in de beoordeelde onderzoeken het vervangen van 50 gram verwerkt vlees per dag door 28-50 gram noten geassocieerd met een 21% lager risico op overlijden door welke oorzaak dan ook.
Het onderzoek gaat niet in op de redenen voor de waargenomen gezondheidsvoordelen. Maar vlees is vaak rijk aan verzadigde vetzuren waarvan wordt gedacht dat ze het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verhogen. Verwerkt vlees kan ook een hoog gehalte aan natrium, nitraten en nitrieten bevatten. Plantaardig voedsel is daarentegen rijk aan essentiële voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen, antioxidanten en fytochemicaliën, die ontstekingen dempen.

 

Expert aan het woord

Professor Nita Forouhi – expert op het gebied van voeding, diabetes en obesitas aan de MRC Epidemiology Unit van de Universiteit van Cambridge – zei dat de meest overtuigende bevindingen uit de studie betrekking hadden op het vervangen van bewerkt en onbewerkt rood vlees door plantaardig voedsel.
Een nadeel is dat het onderzoek geen onderscheid maakt tussen verschillende soorten zuivel. Er waren volgens Forouhi aanwijzingen dat gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas, gezonder waren. In het onderzoek werd ook niet gekeken naar de voordelen van het vervangen van rood en bewerkt vlees door ander dierlijk voedsel zoals vis, gevogelte en eieren. ‘Misschien wil niet iedereen veganist of vegetariër zijn’, zegt ze.
‘De onderzoekers pleiten terecht voor verder en kwalitatief beter onderzoek”, voegde Forouhi eraan toe. ‘Maar zolang dit wordt afgewacht, zou het verstandig zijn om vooral te focussen op het verminderen van de inname van rood en verwerkt vlees, waarvoor de potentiële negatieve gevolgen voor de gezondheid en het milieu het grootst zijn.’

Bron: The Guardian
Lees ook: Microplastics gevonden in elke onderzochte menselijke testikel!

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!