Verslaafd aan ultrabewerkt voedsel!?
Foto: PxHere
Recente onderzoeken hebben UPF’s zoals ijs, koolzuurhoudende dranken en kant-en-klaarmaaltijden in verband gebracht met een slechte gezondheid. Denk aan een verhoogd risico op kanker, gewichtstoename en hartziekten. De wereldwijde consumptie van deze producten stijgt enorm en UPF’s vormen nu meer dan de helft van het gemiddelde dieet in Groot-Brittannië en de VS.
Criteria voor verslaving
Nu zeggen onderzoekers dat de manier waarop sommige mensen dergelijke voedingsmiddelen consumeren ‘zou kunnen voldoen aan de criteria voor de diagnose van een middelenmisbruikstoornis’. Verslaving dus. Gedrag dat aan deze criteria zou kunnen voldoen, zijn onder meer: intense hunkering, ontwenningsverschijnselen, minder controle over de inname en voortgezet gebruik ondanks gevolgen als zwaarlijvigheid, eetbui-stoornis, een slechtere fysieke en mentale gezondheid en een lagere kwaliteit van leven.
Analyse van 281 onderzoeken uit 36 landen
Uit analyse van 281 onderzoeken uit 36 verschillende landen blijkt dat ‘ultra-bewerkte voedselverslaving’ naar schatting voorkomt bij 14% van de volwassenen en 12% van de kinderen. Aldus de onderzoekers in het online magazine voor healthcare professionals de BMJ. De academici zeggen dat als sommige voedingsmiddelen met veel koolhydraten en vetten officieel als ‘verslavend’ zouden worden gecategoriseerd, dit de gezondheid zou kunnen helpen verbeteren door veranderingen in het sociale, klinische en politieke beleid. ‘Er is convergerende en consistente steun voor de validiteit en klinische relevantie van voedselverslaving’, zegt hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Michigan (VS) Ashley Gearhardt, de auteur die het artikel heeft aangeboden aan BMJ. ‘Door te erkennen dat bepaalde soorten bewerkte voedingsmiddelen de eigenschappen van verslavende stoffen hebben, kunnen we mogelijk de mondiale gezondheid helpen verbeteren.’
De vraag om meer onderzoek
Het kan mogelijk ook leiden tot meer onderzoek op dit gebied van UPF, voegen de auteurs eraan toe. Sommige deskundigen hebben onlangs namelijk gesuggereerd dat de bepaale UPF-producten ten onrechte worden gedemoniseerd. Alle experts zeggen echter dat er dringend meer onderzoek nodig is om de potentiële implicaties van UPF voor de mondiale gezondheid te begrijpen. Assistent-professor aan het Fralin Biomedical Research Institute in de VS en co-auteur van het onderzoek Alexandra DiFeliceantonio voegt hieraan toe: ‘Gezien hoe wijdverbreid deze voedingsmiddelen zijn – ze vormen 58% van de calorieën die in de Verenigde Staten worden geconsumeerd – is er zoveel dat we niet weten.’
De verslavende aspecten van UPF’s
Volgens de onderzoekers uit de VS, Brazilië en Spanje ‘Roepen geraffineerde koolhydraten of vetten vergelijkbare niveaus van extracellulaire dopamine in het hersenstriatum op als die welke worden waargenomen bij verslavende stoffen zoals nicotine en alcohol. ‘Gebaseerd op deze gedrags- en biologische parallellen zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan geraffineerde koolhydraten of toegevoegde vetten bevatten, een sterke kandidaat voor een verslavend middel.’
Ook de snelheid waarmee deze voedingsmiddelen koolhydraten en vetten in de darmen afleveren zou een rol kunnen spelen in hun ‘verslavende potentieel’, aldus de auteurs.
Voedseladditieven kunnen ook bijdragen aan de ‘verslavende werking van UPF’s’, zeggen de onderzoekers. Hoewel deze additieven die aan voedsel worden toegevoegd voor de smaak en ‘de verbetering van het mondgevoel’ op zichzelf waarschijnlijk niet verslavend zijn, kunnen ze ‘krachtige versterkers kunnen worden van de effecten van calorieën in de darmen.’
Dwangmatige consumptie
De academici benadrukken dat niet alle UPF voedingsmiddelen een verslavend potentieel hebben. Er is duidelijk meer onderzoek nodig om te bepalen hoe UPF’s precies een verslavende reactie teweegbrengen. Maar ze benadrukken nadrukkelijk dat UPF’s met een hoog gehalte aan geraffineerde koolhydraten en vetten ‘duidelijk in verslavende patronen werden geconsumeerd’ en tot schadelijke gezondheidsresultaten leidden. ‘Ultrabewerkte voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan geraffineerde koolhydraten en toegevoegde vetten zijn zeer lonend, aantrekkelijk, worden dwangmatig geconsumeerd en kunnen verslavend zijn.’
Bron: The Guardian
Lees ook: Wat zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen?
Trackbacks/Pingbacks