Microplastics gevonden in elke onderzochte menselijke testikel!
Foto: PxHere
Microplastics gevonden in elke onderzochte menselijke testikel! – Tijdens een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Oxford werd microplasticvervuiling aangetroffen in alle 23 onderzochte menselijke testikels. Evenals in 47 testikels van honden. Volgens de onderzoekers houdt de ontdekking mogelijk verband houdt met een afnemend aantal zaadcellen bij mannen.
Omdat de menselijke testikels waren geconserveerd, kon het aantal zaadcellen niet worden gemeten. Het aantal zaadcellen in de testikels van de honden kon echter wel worden beoordeeld en was lager in monsters met een hogere besmetting met microplastics. De studie toont een verband aan, maar verder onderzoek is nodig om te bewijzen dat microplastics ervoor zorgen dat het aantal zaadcellen daalt.
De gevolgen van chemische vervuiling
Het aantal zaadcellen bij mannen daalt al tientallen jaren, waarbij chemische vervuiling zoals pesticiden in veel onderzoeken wordt betrokken. Microplastics zijn onlangs ook ontdekt in menselijk bloed, placenta’s en moedermelk, wat wijst op wijdverbreide besmetting van de lichamen van mensen. De impact op de gezondheid is nog onbekend, maar in het laboratorium is aangetoond dat microplastics schade aan menselijke cellen veroorzaken.
Het plasticprobleem is overal!
Er worden enorme hoeveelheden plastic afval in het milieu gedumpt en microplastics hebben de hele planeet vervuild, van de top van de Mount Everest tot de diepste oceanen. Het is bekend dat mensen de kleine deeltjes via voedsel en water binnenkrijgen en inademen.
Vergrote kans op beroertes en hartaanvallen
De deeltjes kunnen zich vastzetten in weefsel en ontstekingen veroorzaken, zoals deeltjes die luchtvervuiling veroorzaken. Ook de chemicaliën in het plastic kunnen schade veroorzaken. In maart waarschuwden artsen voor mogelijk levensbedreigende effecten nadat ze een aanzienlijk verhoogd risico op een beroerte, hartaanval en eerder overlijden hadden gevonden bij mensen van wie de bloedvaten waren besmet met microscopisch plastic.
Van wetenschappelijke twijfel tot overtuiging
‘In het begin betwijfelde ik of microplastics het voortplantingssysteem konden binnendringen’, zei prof. Xiaozhong Yu van de Universiteit van New Mexico in de VS. ‘Toen ik voor het eerst de resultaten voor honden kreeg, was ik verrast. Ik was nog meer verrast toen ik de resultaten voor mensen kreeg.
De geanalyseerde testikels werden verkregen uit autopsies in 2016, waarbij de mannen in leeftijd varieerden van 16 tot 88 jaar toen ze stierven. ‘De impact op de jongere generatie kan zorgwekkender zijn nu er meer plastic dan ooit in het milieu is’, zei Yu.
Over het onderzoek
Het onderzoek bestond uit het oplossen van de weefselmonsters en vervolgens het analyseren van het plastic dat overbleef. De testikels van de honden waren afkomstig van dierenartspraktijken die castratieoperaties uitvoerden. Het werd gepubliceerd in het tijdschrift Toxicological Sciences.
Concentratie bij mensen hoger dan bij honden
De menselijke testikels hadden een plastic concentratie die bijna drie keer zo hoog was als die in de testikels van honden: 330 microgram per gram weefsel vergeleken met 123 microgram. Het meest gevonden microplastic was Polyethyleen, dat wordt gebruikt in plastic tassen en flessen. Het werd gevolgd door PVC. Over PVC zeg Yu: ‘PVC kan veel chemicaliën vrijgeven die de spermatogenese verstoren en het bevat chemicaliën die de hormoonhuishouding verstoren.’ De menselijke testikels werden routinematig verzameld door het New Mexico Office of the Medical Investigator en waren beschikbaar na een opslagperiode van zeven jaar, waarna de monsters meestal worden weggegooid.
Andere onderzoeken
Een kleiner onderzoek in China in 2023 vond ook microplastics in zes menselijke testikels en 30 spermamonsters. Recente studies bij muizen meldden dat microplastics het aantal zaadcellen verminderden en afwijkingen en hormoonverstoringen veroorzaakten.
Bron: The Guardian
Lees ook: Verslaafd aan ultrabewerkt voedsel?
Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!
Trackbacks/Pingbacks